Glimrande facetter

Det här halsbandet i facettslipade karneoler och turkoser med silverdetaljer var ett beställningsjobb. Det är fantastiskt roligt att försöka lista ut vad som passar till olika personer. Färger, former, uttryck… känslan i smycket, tyngden. Ska det var något lätt och luftigt, eller passar ett tungt och maffigt bättre? En del smycken kan se lätta ut att göra, men oftast provar jag många varianter innan något känns helt rätt. I det här halsbandet är det placeringen av turkoserna och antalet; de ska bryta av perfekt och bli ett utropstecken, något unikt men inte ta över. Egentligen börjar processen redan när jag köper in stenarna. Jag går alltid till samma favoritbutik och tittar på alla stenar och pärlor de har, vrider och vänder och plockar ut dem som inspirerar mig, som har rätt färg, form och kvalitet.